İSİG'in yayımladığı rapora göre Türkiye'de sadece Kasım ayında en az 294 işçi hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk on bir ayında ise 2 bin 32 işçinin hayatını kaybettiği belirlendi.
İSİG’in raporuna göre en fazla ölüm nedeni sırasıyla Covid-19, yüksekten düşme, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, zehirlenme/boğulma, elektrik çarpması ve şiddet oldu.
EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL'DA
34 ölüm İstanbul’da; 14 ölüm Ankara’da; 13 ölüm Bursa’da; 10 ölüm Adana’da; 9’ar ölüm Aydın ve Kocaeli’de; 7’şer ölüm Denizli, Gaziantep, Muğla ve Sakarya’da; 6’şar ölüm Antalya, Balıkesir, Diyarbakır, İzmir, Kahramaraş, Mardin, Mersin, Samsun ve Şanlıurfa’da gerçekleşti.
BOLU'DA 5 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
5 işçinin hayatını kaybettiği şehirler, Bolu, Erzurum, Konya, Malatya ve Sivas’ta; 4’er ölüm Afyon, Çorum, Hakkari, Isparta, Kayseri, Kütahya, Manisa ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Çankırı, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Hatay, Kırklareli, Ordu ve Irak’ta; 2’şer ölüm Aksaray, Artvin, Batman, Bilecik, Burdur, Elazığ, Erzincan, Karabük, Nevşehir, Osmaniye, Uşak ve Van’da; 1’er ölüm Adıyaman, Bartın, Bingöl, Düzce, Giresun, Hakkari, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kilis, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tokat, Trabzon ve İsrail’de meydana geldi.
11 AYDA 2 BİN 32 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Raporda öne çıkan veriler şöyle:
• "294 emekçinin 248’i ücretli (işçi ve memur), 46’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
ÖLENLERİN 21'İ KADIN 273'Ü ERKEK
• Ölenlerin 21’i kadın, 273’ü erkek. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret/büro, metal, sağlık, konaklama ve belediye işkollarında gerçekleşti.
3 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
• Üç çocuk işçi hayatını kaybetti. Çocuk işçi cinayetleri tarım, kimya ve konaklama işkolunda gerçekleşti.
• 51 yaş ve üstünde ise çalışırken hayatını kaybeden 141 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ağaç, iletişim, ticaret/büro/eğitim, metal, inşaat, taşımacılık, gemi/tersane, sağlık, güvenlik ve belediye işçileri.
4 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Suriyeli, 1’i Özbekistanlı, 1’i Ukraynalı.
• Ölen işçilerin 23’ü sendikalı. Sendikalı işçiler iletişim, eğitim, metal, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.
• Ölümler en çok sağlık, ticaret/büro/eğitim, tarım, inşaat, belediye, taşımacılık, metal, güvenlik, enerji, gıda, tersane ve konaklama işkollarında gerçekleşti.